dilluns, 30 de maig del 2011

DUBTES LINGÜÍSTICS UNA DOBLE TERMINOLOGIA

En alguns casos, les llengües presenten dos vocables que designen una mateixa cosa, l’un d’origen culte i l’altre d’origen popular. Dit d’una altra manera, un terme és el resultat de l’evolució de la llengua al llarg de dos mil·lennis des del llatí, mentre que l’altre va ser originat artificialment durant els segles XVII i XVIII en base al llatí o al grec clàssics. Este fenomen de "reinvenció" o composició de nova terminologia a base de combinar antigues paraules va afectar en el seu moment a totes les llengües com ara mateix ho fan els termes en anglés.
D’esta manera, des del segle en què floreixen les ciències amb estes es genera moltíssima nomenclatura de medicina, botànica, zoologia, filosofia, arts, etc. i conviuen algunes dobles denominacions, unes més conegudes que altres, però totes correctíssimes, com ara, i respectivament:

TERME CULTE
TERME POPULAR
el maxil·lar
la maixella
la templa
el pols
el llombrígol
el melic
el canell
el garró o garrell
la mamil·la
el mugró
l’artell
l’articulació
el forment
el blat
el rent
la llevadura o el llevat
el servici
el servei
la mesura
la mida
el calendari
l’almanac
el foli
el full
el porc senglar
el javalí
el musclo
La clòtxina
el terratrèmol
el terremot


RESUMINT: La riquesa d’una llengua la constitueixen tots els seus elements lèxics, bé siguen resultants de la seua evolució natural o bé aportacions més modernes de científics i tècnics, i són el temps i els usuaris els que determinen preferències o acaben conferint matisos a cada terme.

2 comentaris:

  1. Un foli no és ben bé un full, és un tipus particular: d'un llibre o d'un manuscrit imprès numerat correlativament per l’anvers; full de paper que fa 22 per 32 centímetres; Plec de quatre planes.

    javalí és un castellanisme o aragonesisme provinent de l'àrab jabalī, ‘muntanyenc’. Porc senglar és un derivat popular del llatí, com Porc fer.

    ResponElimina
  2. Porc senglar o singlar (or., bal., val.), o porc fér (occ.), o porc cerval (El Pinós), o porc salvatge, o porc montès (Voc. cat.-al. 1502). La forma «javalí» es documenta en valencià a partir del segle XVI, en plena interferència castellana.

    https://www.facebook.com/academiavalencianadelallengua/posts/1875634465876069/

    ResponElimina